Navigáció
Főoldal
Alapszabály
MaPoE Etikai Kódex
Tagfelvétel
Letöltések
Cikkek
Kapcsolatfelvétel
Fórum
Hírkategóriák
Keresés
Fotógaléria
Videógaléria

Apróhirdetés
Hírek keresés
Impresszum
Aktuális versenyek
MaPoE - Magy...
Felhasználónév

JelszóRegisztráció | Új jelszó

zsooti 5.Napja
coachoutlet12Hete
sanyi198916Hete
tiszaiamur22Hete
ndan33Hete
magen123435Hete
Stoszek L...37Hete
hadar7739Hete
Mano53Hete
specnaz68Hete

Vendég 1 Ma 0 tagunk volt itt.

(Összes tagunk 0%-a)
Legtöbb: 66
Dátum: 2010.01.04
Képek
Naptár
2015 May
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
2780 kísérlet blokkolva
Balatoni praktikák
Horgásztúrák,beszámolók


Balatoni praktikák

 

Kiszállok az autóból, és a semmivel össze nem téveszthető illatot mélyen magamba szívom. A kagylók, a nádas, és a víz elegye gyógyszerként jut be a tüdőmbe, és drogként árad szét a testemben. Megérkeztem a Balatonra, újra itthon vagyok.

 

articles: 1abra_kezdokep.jpg

Maga a csoda

 

Ismerős a terep, horgásztam már itt, a tavalyi évben több tíz kilón felüli bajszossal ajándékozott meg a nagy víz, így az idei túrára is nagy reményekkel érkeztem. A család hölgytagjainak kérésére idén szeptemberre tettük a nyaralást, a kellemes nyárutó, és a napozásra alkalmas időjárás reményében. A pontyvadászat szempontjából a legalkalmasabb időszaknak a szeptembertől november elejéig tartó időszakot tartom. Ha lehet, inkább az október közepét választom, de ez esetben fontos volt a lányok vágyát is figyelembe venni.

A vénasszonyok nyara alkalmat adott arra, hogy a vízben megmártózva szétnézzek a stégünk környékén. A tavalyi évben eszembe sem jutott ez a mozzanat, hanem egyből a „távoli” vizekre koncentráltam, és 200-220 méterre alakítottam ki az etetést. Gaben néhány héttel megelőzve ugyanezen a helyen horgászott, és felfedezett egy ígéretes helyet dobástávolságra, ami szépen adta a halat. „Szambázz a stéggel szemben befelé, meg fogod találni!” – mondta. Meglepő módon az első 70 méteren kavicsos talajt találtam tele apró kagylóval, majd mintha elvágták volna, hirtelen egy laza, puha iszapos szakasz következett. Az egyik bóját erre a pontra helyeztem el, a másik két bóját pedig a szokott módon 220 méterre, a mélyebb vízen, a parttal párhuzamosan egymástól 80-90 méterre. Az általában ajánlott, folyamatosan nagy mennyiségű etetéstől kissé eltér az én stratégiám. Szemes anyagot (főtt kukoricát, tigrismogyorót, aprómagot) csak az első két etetés alkalmával szórok, ezek után már csak bojlival etetek, amit nagy területen szórók szét a két bóját összekötve 30-40 méteres sávban.

A balatoni horgászat témájában már olvashattatok általam írt beszámolót, így arra gondoltam, kár lenne olyan praktikákkal untatnom a kedves olvasót, amiről sokszor volt már szó. A szereléken vagy az etetési stratégián kívül van néhány ötlet, jó tanács, amit érdemes alkalmazni a sikeres horgászat érdekében.

 

1. Az etetés megjelölése

Ahhoz, hogy megtaláljuk, hogy hol az etetésünk, nyilvánvaló, hogy meg kell jelölnünk a helyet. A Balcsin mindig óvatos vagyok, és a rossz tapasztalataim miatt az olcsó, de mégis jól működő házilag barkácsolt bójákat használom. A gyári dőlő-bóják jó részét gyorsabb összerakni, és szebb is, ugyanakkor ritka az olyan ember, aki ne kezdene el piszkálni egy magányosan álló bóját a nyílt vízen, legyen az fürdőző, horgász, vagy hajóskapitány. Nem a legnagyobb élmény, ha a drága pénzen megvásárolt gyári bójánk fél nap alatt eltűnik a sok kíváncsiskodó miatt. Én 20 mm átmérőjű PVC csövet használok, bármelyik barkácsboltban kapható, és árulnak hozzá úgynevezett toldót is, ami műanyag szerű, gumis anyagból készül. A toldókat egyszerűen szigetelőszalaggal rögzíthetjük a cső egyik végén, így egymásba lehet tolni a tagokat. Különböző méretre vágva minden vízmélységben megtalálhatjuk a legoptimálisabb hosszúságú kombinációt. Ajánlott a használat előtt a csövek mindkét végét egyenként ledugózni.

Tipp: A dugózás legegyszerűbb formája, ha a csöveket lassan forgatva belenyomjuk olyan anyagba, ami jól szigetel, így a cső maga vágja ki a megfelelő formát, ami végül beleszorul. (Én egy úszásoktatáshoz használatos polifoamhoz hasonló, kb. 5 cm vastag táblába nyomkodtam bele a csövek mindkét végét!)

 

articles: 2abra_doloboja.jpg

Az én bójám

 

2. A GPS használata

 

A GPS (Global Positioning System) rövidítés ma már közismerté vált, jelentése nem más, mint globális helymeghatározó rendszer. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy ha megjelölünk a készülék segítségével egy pontot, akkor oda néhány méteres pontossággal visszatalálhatunk a műholdas támogatás segítségével. A bóják helyét a fentiek értelmében mindig elmentem, és ha valaki mégis „megkívánja” a műanyag csöveket, akkor sem jövök zavarba, és nem kell keresgélnem a napok óta etetett helyet. Az éjszakai akciók során szintén nagyon hasznos ez a kis szerkezet, hiszen iránytű módjára mutatja az utat a cél felé, megmutatva a hátralévő távolságot.

Tipp: Sokan nem is gondolnának rá, de az első legfontosabb pont, amit elmentek egy horgászat során az a pont, ahonnan elindulok a csónakkal. Lehet ez a stég, a sátor, vagy a rod-pod. Nem egyszer jártam már úgy, hogy a kiindulási ponttól eltávolodva alig voltam 50 méterre a parttól, de visszanézve nem láttam semmilyen támpontot, hogy merre induljak majd el visszafelé. Ha leszáll a köd, hiába villog a botállványon az irányt adó fény. A kézi, zsebre vágható GPS akár életet is menthet, és segít abban, hogy a ködös őszi éjszakában ne hosszában csónakázzunk a tavon a partot keresve.

 

articles: 3abra_gps.jpg

Merre van a bója?

 

3. Hogyan kössük ki a csónakot?

 

Ha saját stégem és csónakom lenne, akkor valószínűleg ez nem is lenne kérdés. Minden szezon kezdetekor megteremteném a sikeres horgászathoz, és a csónak megóvásához szükséges feltételeket. Számomra az alábbi követelmények a legfontosabbak, amelyeket mindig nehezíti az a tény, hogy gyakran új helyen és kölcsön kapott csónakkal vágok neki a horgászatnak:

- úgy legyen rögzítve a hajó, hogy a Balatonon gyakori nagy hullámok ne verjék rá a stég lábazatához

- gyorsan tudjak reagálni a kapásra, és a lehető leggyorsabban tudjak elindulni a csónakkal a hal felé, akár egyedül is

- olyan megoldást találni, ami univerzális, és sok helyen bevethető.

Többszöri próbálkozás és ötletelés után a nagy hullámok kivédésében, és a gyors rajtolás vizsgáján is sikeresen átment a képeken látható megoldás. Nem kell hozzá más, mint néhány méter kötél, két karabiner, egy PET palack, és egy horgonynak használatos terméskő. A csónak orrát mindig az uralkodó széliránnyal szemben állítsuk be, hogy a hullámokat szemből kapja, kivédve ezzel azt a balesetet, hogy a far felől becsapjon a víz a hajóba (lásd első kép). A csónak orrában lévő karikába kössünk egy két méteres kötelet, a másik végére pedig egy karabinert, így a képeken látható módon ki tudjuk kötni a csónakot a stég egyik lábához. A másik kötelünkre kössük fel a terméskövet (a Balaton partján mindenhol megtalálható), a másik végére pedig a másik karabinert. A trükk az, hogy a horgonyt nem kell felszednünk, ha el akarunk indulni! A hátsó karabinerhez hozzákötjük a műanyag palackot, így indulásnál a csónak farában lévő karikából kiakasztva fennmarad a vízen, elősegítve a későbbi kikötést. Ezek után előremenetben bottal a kézben könnyedén el tudjuk oldozni a másik karabinert a stég lábától, és már indulhatunk is! Ötösben a motor, nyomás a hal után! ;)

Tipp: Fontos, hogy ne spannoljuk ki a köteleket, mert a hullámok nagy ereje miatt könnyen elmozdulhat a horgony a helyéről. Ha kicsit lazábbra hagyjuk, akkor nem fog a csónak a stég oldalához ütődni nagy hullámzásban sem, ugyanakkor könnyen bele tudunk ugrani, ha kapás van!

 

articles: 4abra_csonak.jpg

A csónak rögzítése

 

4. Előtétzsinór a kagylók ellen

 

A kagylópadok mindig jó haltartó helyek, ez már szinte közhely a témával foglalkozó cikkekben. Arról ritkábban esik szó, hogy a szereléket hogyan készítsük fel erre a körülményre, és arról még kevesebb információt kapunk, hogy milyen csomót használjunk. Én 0,55 mm átmérőjű kagylóálló zsinórt (shockleader) használok, ami 0,2 mm-rel vastagabb a főzsinórnál. Az alábbi ábrán láthatjátok az ún. Mahin csomót, ami tökéletes megoldást ad a problémára. (Az ábrán a szürke zsinór jelenti a vastagabb és a fehér a vékonyabb zsinórt!)

Tipp: Ha jól megfigyelitek, a készre húzott csomó alakja olyan, mint egy nyílhegy, ezért dobóelőke kötésénél is hasznos lehet, mert kis mértékben fékezi a dobást.

 

articles: 5abra_mahin.jpg

Mahin csomó

 

A túra során az említett kagylós-iszapos meder határán folyamatosan sikerült halat fogni, igaz kisebb átlagsúlyban, mint a benti bójáról. Érdekes megemlíteni, hogy a tavalyi évben a távoli bóják sokkal több halat adtak, mint idén. Ezt az eredményt azzal magyarázom, hogy idén szeptemberben, míg egy évvel ezelőtt októberben horgásztunk a tavon. A tél közeledtével inkább a mélyebb víz rejti a Balaton pikkelyes lakóit. A kagylós és májas ízesítésű golyók ismét jól vizsgáztak, a túra legnagyobb hala egy 9,20 kilós töves volt.

 

articles: 6abra_apuponty.jpg

Szépek és hibátlanok…


articles: 7abra_kilenchusz.jpg

Ő volt a legnagyobb: 9,20 kg

 

Remélem, hogy a fentiekben leírt ötleteket Ti is tudjátok majd hasznosítani a balatoni horgászatok során. Sikerekben és élményekben gazdag pontyhorgászatot kívánok Nektek a magyar tengeren!

 

Novák Dániel

Megosztás
 


Hozzászólások
#1boy-lee - 2009/10/26 10:12
Ez igen Dani!
Mintha egy szakkönyvből olvastam volna a "Balatoni horgászat" részt. Nekem nagyon bejött, köszi!
 
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
 
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [0 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
 
RSS Híreink
Hírek Cikkek Letöltések 
 
Ünnepeltjeink
Ma 2015.05.27. Szerda,
Hella napja van.

Ma nincs névnaposunk!


2015.05.29.
Emil, Csanád

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   hrobbie

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

grasscarphunter

Hét Képe
Közös f...

Beküldte:
gaben
 
 
Szavazás
Milyen vizekre tervezel idén horgásztúrátSzavazáshoz be kell jelentkezni
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Bábolna
2012/04/04 20:35:38
Sziasztok. Van lehetőség Állami jegy pótlására?Tud valaki valami infót?Köszi Lajos

Bábolna
2012/03/11 18:27:59
ÜDV Golyósok. Grin

Hársfa u. 20
2012/01/10 20:38:28
HALLLLÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!
Shock kikapsz

Szücsi
2012/01/06 13:50:44
Ez a kérdés engem is érdekelne... hm?

Hársfa u. 20
2012/01/03 15:57:53
Szevasztok urak! A 2012 év béli tagság /folytonossága/vég
ett kérdezném hogy mi a menet??? Mennyi pénzt hova-kinek,ill. stb...............
.. Kösz,és Boldogabb Új Évet mindenkinek!

Támogatóink

Stég-Magazin
Stég-Magazin

ÍGY HORGÁSZUNK
ÍGY HORGÁSZUNK

Amatőr Bojlisok Klubja
Amatőr Bojlisok Klubja

Carpshop
Carpshop

SBS Tactical Baits
SBS Tactical Baits

Carpmania
Carpmania

Concept for You
Concept for You

Pontyvilág Magazin.
Pontyvilág Magazin.

Búzásvölgyi tó
Búzásvölgyi tó

Misel Zadravec
Misel Zadravec

Bojlibarát
Bojlibarát

IMHOFF Kft.
IMHOFF Kft.

Haltartó Horgászportál
Haltartó Horgászportál

Reklám statisztika